De lokale citroenen zijn rond en groen met een wrattige schil. Het vruchtvlees zit boordevol pitjes, die ik er met een mes  probeer uit te wippen.  Gele, pitarme citroenen zijn wel verkrijgbaar maar worden geïmporteerd, net als oranje sinaasappelen. Lokale sinaasappels zijn groengeel en ook vol met pitjes. Ze smaken een beetje bitter als een grapefruit. De grote sinaasappelboom in onze tuin hangt in juni vol met deze sinaasappels. Ze zijn lekker in de gin-tonic of ik pers ze uit voor het sap.

Als stadsmens heb ik me nooit echt verdiept in de herkomst van groente en fruit. Ik kocht gewoon alles wat ik wilde bij de supermarkt of groenteboer. Of in Amsterdam bij de groentejuwelier.  In Rwanda is het aanbod afhankelijk van het seizoen. Dus soms zijn er veel avocado’s en dan zijn ze ineens weg of heel duur. Het verschil tussen lokaal fruit en import fruit zie je ook meteen in de prijs. 

Gelukkig is er elk seizoen wel iets lekkers te krijgen. Er zijn ronde en platte en mango’s, groene en zwarte avocados. Rode uien zijn standaard, gele uien zijn iets duurder. Er zijn kleine bananen, grote bananen, kookbananen en bierbananen. Paarszwarte passievrucht en gele passievrucht. En natuurlijk tamarillos, de boomtomaat. En ananas, watermeloen, goudbessen, guava en papaya. Appels zijn duur en komen uit Zuid Afrika.  Behalve de suikerappel, die groeit hier wel, met zoetwit vruchtvlees en heel veel zwarte giftige pitten die je uit moet spugen. Pitten, het is een thema.

Wat groente betreft, de courgettes zijn reusachtig groot. Evenals de aubergines, maar je hebt ook kleine ei-vormige gele aubergines, ‘eggplant” zeggen de Amerikanen. De tomaten zijn wat waterig en hard, maar er is een groot aanbod aan kool, erwten en bonen. Allerlei soorten bonen, groene, zwarte en rode. Gewone  aardappel en zoete aardappel. Er zijn talloze bladgroentesoorten, zoals dodo. Die eet je niet rauw maar gekookt. Rwandezen eten geen rauwe groente. Dat is verstandig. Daar wordt je alleen maar ziek van. Bleekselderij heb ik nog nooit gezien in een winkel, maar kweek ik zelf in de tuin. Boerenkool is volop verkrijgbaar, dankzij de grote Amerikaanse hipsterkolonie in Kigali.